Pohjoissavolaiselta metsästäjältä särkyi syksyn viimeisillä jahtireissuilla kompassi. Liimaukset pettivät ja kompassi ”purkautui käsiin”. Edessä oli uuden manuaalisen suunnitusvälineen hankinta ja sellainen löytyi halvalla paikallisesta marketista.

Metsästäjä pisti uuden, Savotan logolla varustetun kompassin reppuun sen kummemmin sitä tutkimatta ja lähti metsästysmatkalle Kainuuseen.

Mukavan näköiset maisemat imivät miestä ja koiraa syvemmälle kairaan. Matka taittui kartan ja koiratutkan avulla, kunnes matkapuhelin alkoi ilmoitella akun loppumisesta.

Ruokatauolla mies kaivoi repusta uuden kompassin, otti suunnan ja lähti kulkemaan takaisin kohti leiriä ja matkailuvaunua, jonne piti olla 5-6 kilometrin taival. Tai niin hän ainakin luuli.

Ensimmäisenä vastaan tuli lampi, jonka ei pitänyt siinä kohdassa olla. Ehkä äskeinen kuusikko oli sekoittanut pään ja pyörähdys oli tullut siinä, mies ajatteli.

Matka jatkui entisellä kompassisuunnalla ja kohta mies putosi täydellisesti kartalta. Metsästäjän oli myönnettävä, että eksyksissä ollaan.

Hän pystytti vähäisistä mukana olleista tarpeista leirin, teki nuotion, levitti pressun alle havuja ja yritti nukkua, vaikka mielessä kaihersi koko ajan kysymys, mikä oli mennyt pieleen.

Aamu valkeni ja kahvia juodessaan metsästäjä purki tilanteen itselleen ja päätti lähteä kohti aurinkoa ja itää. Silloin se valkeni: kompassin neulan musta pää osoitti kohti pohjoista ja punainen etelään (ks. otsikkokuva).

Neula oli väärin päin! Savotan kompassissa!

Kompassi näytti väärin

Yksi eksyminen ei metsästäjän perheessä piisannut, vaan perheen tytär pääsi maistamaan samoihin aikoihin retkeilyn tuskaa.

Tytär oli ollut miehensä kanssa Hossan suunnalla opettelemassa kartanlukua ja suunnistamista miehen kompassilla. Viikon kuluttua tytär rohkaistui kokeilemaan itsenäisesti taitojaan suunnistajana, otti oman kompassinsa ja poistui seisojan kanssa metsään.

Huonoksi onneksi tyttären kompassin suuntimat olivat vähän mitä sattuu, joten hänenkin retkensä meni harhailuksi. Vielä suurempi hätä oli niillä, jotka odottivat tyttöä ja koiraa metsästä.

Kompassi ei ollut Savotan malleja, vaan halvemmista erätuotteistaan tunnettu merkki. Mutta siis halpa.

Savolaisen metsästäjän tapaus on Savotan markkinointipäällikön Jari Virtasen mukaan harvinainen. Vaikka yhtiön kompassit tulevat kammotusta Kauko-Idästä, tuotteet ovat yleensä kunnollisia.

Vuonna 2008 yhtiön logolla varustettuja kompasseja myytiin 4-5000 kappaletta ja vain kaksi kappaletta osoittautui vialliseksi. Metsästäjän tapaus on ainoa tänä vuonna.

”Tarkistamme kompasseja läpi pistokokein, mutta on selvä, että emme pysty tarkistamaan jokaista kappaletta. Ja kun esimerkiksi tämän vuoden kompassit on myyty kentälle jo keväällä, emme voi kuin odotella ilmoituksia viallisista tuotteista.”

Miten neula voi päätyä kompassiin väärin päin?

Vaihtoehtoja on kaksi. Neula on joko maalattu väärin tai sitten magnetisointi on tehty väärään päähän. Virtasen mukaan Savotan viallisen kompassin tapauksessa jälkimmäinen vaihtoehto on todennäköisempi, sillä neulat tulevat kokoopanotehtaalle eri paikasta.

Tässä kohdassa on hyvä neuvoa!

Varmista ennen lähtöäsi, että suunnistusvälineesi ovat kunnossa. Tarkista myös uutta kompassia ostaessa, että pohjoisneula näyttää oikeaan suuntaan ja että neula ei tartu kompassia kallistettaessa kiinni neularasiaan.

Eikä vara kaada venettä, joten retkelle voi ottaa mukaan kaksi tai useampia kompasseja, sillä joskus kompassi voi hävitä kesken taipaleen. Siitä on kokemusta myös tämän kirjoittajalla, jonka ainoa kompassi katosi jonnekin Vätsäriin, Routasenkurun reunalle syksyllä 2007.

Onneksi meitä oli kolme.