Pohjolassa ilmestyy runsaasti lehtiä, joissa käsitellään kalastuksen eri muotoja. Osassa on paljon muutakin kuin kalastusta, kuten metsästystä, veneilyä tai retkeilyä.

Seuraan ja luen kaikkia mahdollisia alan julkaisuja/medioita mahdollisuuksien ja tilanteen mukaan, että tietäisin kutakuinkin missä mennään. Kehityksen mukana pysyminen tuntuu olevan aina vain vaikeampaa ja siinä lehtien seuraamisesta on suuri apu.

Mutta vauhti hirvittää. Vielä viime vuosituhannella perhokalastuksen tai vetouistelun kaikkien osa-alueiden hallinta oli paljon helpompaa. Nyt uutuuksien ja materiaalivalikoimien perinpohjainen tuntemus on käymässä mahdottomaksi ilman erikoistumista.

Lähdimmekin ottamaan selvää laajemmin, mitä lähinnä kalastukseen suuntautuvia aikakausilehtiä lehtipisteistä löytyy. Ruotsin ja Norjan lehtien lisäksi kelpuutimme mukaan myös englantilaisen Trout & Salmonin, joka on yksi brittien suurimmista alan julkaisuista. Erikois- ja järjestölehtiä emme katsastaneet.

Osa ruotsalais- ja englantilaislehdistä on myynnissä Suomessakin, sen sijaan norjalaiset ovat meillä harvinaisempia.

Suomessakin on laaja valikoima eräharrastelehtiä, joista suurimmat ovat kalastuspainotteinen Erä sekä enemmän metsästykseen ja eräkertomuksiin suuntautunut Metsästys ja Kalastus.

Näytelehtiä oli mukana vuosilta 2007-2009 ja mukaan otimme kutakin lehteä 3-5 numeroa. Näytemäärä ei ole iso, mutta hyvin suuntaa antava. Välinetestit luettiin ja arvioitiin näytekappaleita laajemmin, mikäli vain oli mahdollista.
Lopputuomiot ovat kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä.

Levikki

Levikiltään Erä on maamme suurin kalastusta käsittelevä aikakausi- ja harrastelehti 2008. Erä-lehden levikki oli 47914. Tuoreimman kansallisen mediatutkimuksen mukaan Erä-lehteä seuraa säännöllisesti 321000 lukijaa.
Erä on kaivamiemme tietojen mukaan tällä hetkellä myös Pohjolan suurin alan julkaisu. Hieman yllättäen myös maineikas Trout & Salmon jää siitä jälkeen.

Levikki tarkistetaan virallisesti. Sen sijaan monet pienemmät lehdet julkaisevat ainoastaan tietoja painosmäärästään, joka ei ole ulkopuolisten tahojen tarkistettavissa. Painosmäärä on yleensä reilusti suurempi kuin myydyistä lehdistä ja mahdollisista vapaakappaleista muodostuva levikkilukema.

Testit

Naapurilehtien testit ovat useimmiten varsin pinnallisia ja lyhyitä. Testeissä saatetaan parhaimmillaan kirjata testaajan yhden päivän tai jopa tuntien kokemukset nippuun. Toki perusteellisempia testejä löytyy. Testivoittajan valinta ei lyhyissä testeissä voi olla vahvalla pohjalla, mutta nähtävästi kansa pitää pinnallisuudesta ja luottaa tuloksiin.

Muun muassa Trout & Salmonin sisällössä on monia yhden päivän pikatestejä. Netissä testituloksia hehkutetaan varsin helposti ja muutama maahantuoja on lähettänyt Trout & Salmon lehdet testijuttujen kopioita, kun heidän tuotteista on kerrottu hyvää tai peräti voittaneet. Tämän voi lukea tietynlaiseksi mielikuvavaikuttamiseksi.

Eri yhteyksissä Erän tekemiä testejä vähätellään. Mutta kun olen itse ollut niitä tekemässä ja läheltä muutenkin seurannut toimintaa, niin aivan toista luokkaa ne ovat olleet niin ajallisesti kuin perusteellisuudessakin. Terve kritiikki niin puolesta kuin vastaan on tervetullutta, mutta risuja annettaessa pitäisi olla edes jotain perusteluja.

Lisukkeet

Monet lehdet kosiskelevat ostajia erilaisin lisukkein ja tarjouksin. Esimerkiksi kestotilaajille on tarjolla etuuksia, joihin ei muuten ole pääsyä.

Irtonumeroita myydään toisinaan tuplina, jolloin jokin vanhempi numero on uuden bonuksena ja hintaa pyydetään vain yhdestä. Lisäksi voi olla erillisiä ekstraoppaita tai muuta tavaraa lehden kylkiäisenä.

Ruotsalaislehdissä on usein ollut kylkiäisenä dvd-levy, jossa on ollut kalastukseen liittyvää aineistoa. Filmien sisällöstä en aina jaksanut erityisesti kiinnostua.

Norjalaisten Villmarkslivin mukana tuli A6-kokoinen taimenenkalastusopas luonnonsyötein. Käytännössä valtaosa oppaasta oli mato-ongintaa, joka Suomessa on jalokalapitoisissa virtavesissä kiellettyä. Mato on erityisesti pienten poikasten mieleen, mutta Norja on tässä kuitenkin eri maata.

Lehtiesittelyt

Villmarksliv/Norja

Irtonumerohinta: 69 N0K, 12 nroa/vuosi
Sisältö: Juttuja 44%, pikkuartikkeleita yms. 28%, mainoksia 28%
Artikkeleita on 14-16 per numero, jotka ovat keskimäärin 2-4-sivuisia. Ulkoasu hieman sillisalaattimainen. Taitossa kuva-alan osuus 53%.
Metsästyspainotteinen, vaikka artikkelimäärässä melko tasapuolisesti jahti-, kalastus- ja luonto/ympäristöjuttuja (37-33-30 %). Hirvieläimet, linnustus sekä koirat näkyvät hyvin. Kalastuksessa järvillä tapahtuva taimenten virvelöinti vie suurimman huomion. Ympäristöaiheissa laajasti pikkulintujen lautaruokinnasta ja hiirenloukkutestistä aina pippurisumuttimiin karhun kohtaamisessa.
Testit: Testejä 3-4 per numero ja testituotteita pahimmillaan kymmeniä. Yksittäisistä tuotteista on käyttötestiraportti. Vertailutesteissä leivotaan testivoittaja (best i test) ja mainitaan paras tuote hinta-laatusuhteeltaan ”eniten rahalla” sekä mahdollinen hyvä ostos. Villmarksliv antaa arvosteluissaan ”tähtinä” kotkasiluetteja 1-6. Testit on tehty huolella ja perusteltu myös taustatekijöitä. Naapurimaiden lehdistä vakuuttavimmat testit ja lähimpänä Erän pitkäaikaisia käyttötestejä.
Nettisivut:www.villmarksliv.no
Arvio: Villmarksliv on monipuolinen jahti-erä-kalastus-luontojulkaisu, jossa on paljon lyhyitä juttuja sekä mainoksia. Neljä ”kotkasiluettia”.


Alt om Fiske/Norja

Hinta: 75.00 N0K, 10 nroa/vuosi
Sisältöjakauma: Juttuja 51%, pikkuartikkeleita yms. 29%, mainoksia 20%
Artikkeleita on 9-13 per numero, jotka ovat keskimäärin 4-6-sivuisia. Ulkoasu on myyvä, paperi laadukasta ja runsas pikkujuttujen/puffien määrä houkuttelee selaamaan. Taitossa kuva-alan osuus on 57%.
Vapakalastajan viihteellinen katselulehti, jonka jutuissa on paljon isoja ja näyttäviä kuvia hienoilta kalapaikoilta. Niukasti perhopainotteinen, mutta käsittelee myös heitto- ja pilkkikalastusta sekä vetouistelua. Norjassa lohikalat saavat suurimman palstatilan. Useimmat jutut ovat pinnallisia, paitsi vaihe vaiheelta selkeästi kuvatut perhonsidontaohjeet ovat järjestään erinomaisia.
Testit: Testejä 0-4 per numero, testikohteita per testi 1-12 . Yksittäisistä tuotteista on lyhyt kokeilutestiraportti. Vertailevissa testeissä julistetaan joko testivoittaja ja tuotearvio on usein noppalukuina tai pistein 1-5. Aina ei testivoittajia leivota.
Nettisivut:www.altomfiske.no
Arvio: Alt om Fiske on viihdyttävä lehti, jonka lohikalojen ja perho-osuus saa allekirjoittaneen heltymään noppalukuun 4.

Jakt (Jaktmarker och Fiskevatten)/Ruotsi

Hinta: 55 SEK, Suomessa 5,90 e, 11 nroa/vuosi
Sisältöjakauma: Juttuja 56%, pikkuartikkeleita yms. 24%, mainoksia 20%
Artikkeleita on 12-13 per numero, jotka ovat keskimäärin 3-5-sivuisia. Ulkoasu ja kuvallinen anti on hyvä. Taitossa kuva-alan osuus 54%.
Metsästyslehti, jossa on kalastusta muutama juttu per numero (n. 10%). Pyrkii tarjoamaan lyhyitä juttuja monipuolisesti ja osa pureutuu myös pintaa syvemmälle. Näytelehdissä eniten näkyi linnustus, kalastusaiheista järviltä virvelöitävä hauki.
Testit: Lyhyitä testejä yksittäisistä välineistä 4-6 per numero. Ei vertailuja.
Nettisivut:www.jof.se
Arvio: Metsästäjän monipuolinen luku- ja katselulehti. Plussia monipuolisuudesta, ulkoasusta ja huokeasta hinnasta, miinuksia suppeista testeistä ja vähäisestä kalastussisällöstä.

Fiske för Alla/Ruotsi

Hinta: 55 SEK, Suomessa 5,90 €, 8 nroa/vuosi
Sisältöjakauma: Juttuja 42%, pikkuartikkeleita yms. 29%, mainoksia 29%
Artikkeleita useimmiten 7-10 per numero, jotka keskimäärin 3-6 sivua. Ulkoasu on näyttävä, paperi kiiltää ja mainoksia on runsaasti. Taitossa kuva-alan osuus on 54%.
Vapakalastajan viihteellinen katselulehti, jossa myös todellista asiaa ja syvällisempää tietoa paikoin. Runsaasti pienempiä juttuja ja varuste-esittelyitä. Sisällössä virvelikalastus vie niukan voiton perholta. Vetouistelu ja pilkki jää varsin vähälle.
Kalalajeja on varsin tasapuolisesti, mutta eniten lohesta ja taimenesta. Hyvin kuvitettua perhonsidontaa toisinaan.
Testit: Yleensä lyhyitä testejä 0-2 per numero. Vertailuissa tai testityyppisissä varuste-esittelyissä saattaa olla jopa 30 tuotetta, mutta lehdessä on myös pikatestejä. Lyhyet koetestit ovat pintapuolisia, mutta myös paremmin toteutettujakin on silloin tällöin. Ei selkeää testikaavaa, vaan kukin testaaja toteuttaa testit tyylillään. Testeissä jaetaan pisteitä, plussia/miinuksia, hyväksytään/hylätään jne. Aina ei testivoittajaa löydy.
Nettisivut:www.fiskeforalla.com
Arvio: Kokonaisuudessaan ”hyväksytty” neljän pisteen kalastuslehti, ulkoasusta ja hinnasta plussaa.

Fiskejournalen/Ruotsi

Hinta: 75 SEK, Suomessa 9,70 €, 12 nroa/vuosi
Sisältöjakauma: Juttuja 46%, pikkuartikkeleita yms. 29%, mainoksia 25%
Artikkeleita 7-11 per numero, jotka keskimäärin 4-6 sivua. Ulkoasu on hyvä, mutta kuvallisella puolella on osin parantamisen varaa. Taitossa kuva-alan osuus on 50%.
Puhtaasti vapakalastajan lehti, jonka teksteissä usein pureudutaan pintaa syvemmälle. Vinkkejä, ohjeita ja tekniikoita eri kalalajeille. Perho vie voiton virveliltä, mutta paljon myös onkimista ja pilkkimistä. Selvät ykköskalat ovat taimen ja hauki.
Testit: Lyhyitä testejä yksittäisistä välineistä 0-3 per numero.
Nettisivut:www.fiskejournalen.se
Arvio: Plussia monipuolisuudella ja runsaista ohjeista, miinuksia hinnasta.

Fiske-feber/Ruotsi

Hinta: 65 SEK, Suomessa 6,60 €, 7 nroa/vuosi
Sisältöjakauma: Juttuja 49%, pikkuartikkeleita yms. 23%, mainoksia 28%
Artikkeleita 7-11 per numero, jotka keskimäärin 6-8 sivua, jättiteemoissa jopa 18 sivua. Ulkoasu näyttävää, paperi kiiltää ja mainoksia runsaasti. Taitossa kuva-alan osuus on 57%.
Vapakalastajan loistelias katselulehti, jonka kuva-anti on erinomainen. Juttuaineisto ovat pääosin pinnallisen viihdyttävä, mutta osassa on onnistuttu tarjoamaan osuvasti syvällisempää tietoa ja tekniikoita. Perhokalastuksen osuus vie selvän voiton virveliltä ja talven lehdissä on hyvin pilkkimistä. Selkeä painotus taimeneen ja haukeen, meri on tärkein elementti, koska lehteä toimitetaan Etelä-Ruotsissa.
Testit: Ei vertailutestejä. Lyhyitä testejä yksittäisistä välineistä 2-4 per numero. Osaa vain kokeillaan, mutta osa pääsee jopa vuoden kestotestiin. Tuotteen pistesaaliin jakaumasta saa toki jonkinlaisen kokonaiskuvan, mutta ostajille ei jää paljon vertailumahdollisuuksia kilpailijoihin.
Nettisivut:www.fiske-feber.se
Arvio: Ulkoasu 9, sisältö 7, hinta 9. Kokonaisarvio 8,33/10.

Trout & Salmon/Englanti

Hinta: £3,20, Suomessa 7,90 €, 12 noa/vuosi
Sisältöjakauma: Juttuja 41%, pikkuartikkeleita yms. 30%, mainoksia 29%
Artikkeleita 12-13 per numero, jotka keskimäärin 3-5 sivua. Lopussa Brittein saarten kalapaikkaraportti, joka imee sivuja 10-20. Ulkoasu on keskinkertainen runsaan tekstin ja mainosten myötä. Taitossa kuva-alan osuus on 44%.
Brittien suurin ja vanhin kuukausittainen urheilukalastuslehti painottuu vahvasti perhokalastukseen. Tekstiä paljon. Sisällössä eniten perhoista ja kalapaikoista, mutta myös kalastustekniikkavinkkejä. Jutut painottuvat taimeneen ja loheen ja joet ovat lehden valtakuntaa.
Testit: Satunnaisesti testejä, jotka ovat usein 10-20 tuotteen ”pikatestin” tuloksia. Testipaikalla 2-3 alan nimimiestä kokeilee päivän aikana tuotetta ja antaa pistearvionsa. Yhteenlaskulla saadaan parhaat esiin. Pikatestit ovat pintapuolisia, mutta gurujen lyhyt tuomio vakuuttaa useimpia. Muutamia testejä on toteutettu perusteellisemmin.
Nettisivut:www.trout-and-salmon.com
Arvio: Lukunautinto 7 pistettä kymmenestä. Perhokalastuksen osuus miellytti, mutta kaikki jutut eivät.

Erä/Suomi

Hinta: 7,90 €
Sisältöjakauma: Juttuja 52%, pikkuartikkeleita yms. 27%, mainoksia 21%
Artikkeleita useimmiten 15-20 per numero, jotka keskimäärin 2-5 sivua, mutta joka lehdessä on myös laajoja 6-10 sivun testi/teemajuttuja. Ulkoasun näyttävyyttä syö runsas tekstimäärä. Taitossa kuva-alan osuus 47%. Lehden painotus on kalastuksessa juttuosuuksien ollessa: kalastus/veneet 60%, retkeily/varusteet/ympäristö 23% ja metsästys/aseet 17%. Kalastuksen painotus on vieheissä ja virveleissä sekä hauessa, mutta lyhyet jutut kätkevät hyvin paljon muutakin pyydyskalastuksesta lähtien. Vinkkejä ja ohjeita on hyvin.
Testit: Lähes joka numerossa on laajoja ja perusteellisia, jopa 10 sivun vertailutestejä, mutta myös lyhyempiä tuotteiden käyttötestejä/kokeita. Testeissä ja kokeiluissa pureudutaan yleensä pintaa syvemmälle pyrkimyksenä etsiä kuluttajia hyödyttäviä tietoja ja kokemuksia. Testeissä jaetaan tähtiä 1-5 ja testivoittaja sekä hyvä ostos löytyy useimmiten.
Nettisivut:www.eralehti.fi
Arvio: Monipuolinen asia/ohjepainotteinen lehti, jonka taitto voisi olla avarampi. Omia lempiaiheita niukasti – pitkin hampain neljä tähteä.

Pertti Kanerva

Lehtien levikkejä

Lehti Nroa/vuosi Levikki 2008
Suomi    
Erä 14 47 914
Metsästys&Kalastus 13 46 200
Vene 12 25 241
Kippari 12 22 069
Norja    
Villmarksliv 12 45 000*
Alt om Fiske 10 20 000*
Jakt 10 20 000*
Ruotsi    
Jakt (Jaktmarker & Fiskevatten) 11 37 700
Jaktjournaler 11 30 900
Jakt och Jägäre 10 28 600
Fiske for Alla 8 24 900
Fiskejournalen 9 22 600
Fiske-feber 7 20-24 000*
Utemagasinet 8 14 900
Englanti    
Angling Times 52 51 114
Trout & Salmon 12 31 800
Trout Fisherman 12 22 146
Fly Fishing and Fly-Tying 12 14 192

Lähteet:www.levikintarkastus.fi, www.ts.se, www.abc.org.uk, * tiedot saatu päätoimittajilta