Vetikko, Nyberg, Rinne: Ahvennapsikkaista rosvolahnaanErä-lehdenkin sivuilta tuttu tekijäkolmikko Vetikko-Nyberg-Rinne on toimittanut todella maukkaan ruokakirjan, jonka soisi leviävän jokaisen kalastusta harrastavan sekä kesämökkiläisen peruskirjastoon.

Kesämökin kalaherkut -kirja jakautuu kolmeen osaan, joista jokainen olisi jo ollut omankin teoksen arvoinen, niin paljon asiaa kokonaisuus sisältää.

Erityisen ansiokas on alkupään kalankäsittelyosio, jossa käydään helposti seurattavin tekstein ja selkein kuvin läpi suurin osa maamme ruokakalojen käsittelytavoista perkaamisineen, ¬ lerointeineen jne. Näiden taitojen ylläpidon toivoisin olevan jokaisen kalastuksen harrastajan kunnia-asiana.

Ruokaosuus kirjassa tarjoaa puolestaan ällistyttävän laajan kirjon kotimaisen kalan käyttömahdollisuuksista. Tekijät julistavatkin esipuheessaan, että ”mielestämme hyljeksittäviä roskakaloja ei ole”.

Mainittakoon resepteistä esimerkkeinä omenaiset uuniahvenet, haukipizza, juustoinen kiiskikeitto, juhlapöydän kuhakranssi, keskikesän lahnahyytelö, neljän särjen pinaattipiirakka, täytetyt savisiikaletut ja suvi-illan säyneleivät.

Tekijät vakuuttavat, että kaikki kirjan ruokaohjeet on mahdollista toteuttaa mökkioloissa.

Ja kuten tunnettua, kastike kruunaa kokonaisuuden, joten myös Kesämökin kalaherkut -kirjan päättyy maukkaisiin kastikeresepteihin. Nam.

Kesämökin kalaherkut: Jaana Vetikko, Kari Nyberg, Veikko Rinne, 180 sivua, WSOY 2009

Seppo Suuronen