Väre ja Partanen: Suomen tunturikasvioKeväällä 2009 julkaistu Henry Väreen ja Rauni Partasen kirjoittama ja kuvittama Suomen tunturikasvio on todellinen tietopaketti tunturiluonnon kasvimaailmaan. Kirjassa on valokuva noin 360 eri lajista.

Ainakin maallikon kannalta kirja esittelee kaikki mahdolliset vastaan tulevat tunturiseutujen kasvit, vedenalaisia kasveja lukuunottamatta.

Loistava valokuvitus on laadittu ajatuksella. Kun kultarikko voi olla keltainen tai oranssi ja jääleinikki valkoinen tai punertava, kummankin kasvin kohdalla on kuva molemmista vaihtoehdoista.

Tunturikasviossa on toisaalta biologimaisen tarkkaa ammattikieltä kierteisine ruusukkeineen ja möyheine kapeansuikeine lehtineen. Mutta samalla teksti on maallikollekin riittävän selvää ja sisältää hyviä vinkkejä eri kukkien kasvupaikoista.

Lajeja on niin paljon, että kunkin esittelyteksti on hyvin tiivis, mutta sisältää paljon tietoa. Numeropuolella mukana ovat niin kasvin koko senteissä kuin kasvupaikka korkeutena merenpinnasta. Tällaiset detaljitiedot puuttuvat Lapin luontooppaasta.

Huolellinen suunnittelu näkyy siinäkin, että toisiaan muistuttavia lajeja on mahdollisuuksien mukaan sijoitettu samalle aukeamalle ja tärkeimpiä tuntomerkkejä on korostettu kursiivilla.

Termit Oulun Pohjanmaa, Kittilän Lappi ja vastaavat oudoksuttavat, kunnes tajuaa, että kirjoittajat käyttävät luonnonmaantieteellistä aluejakoa, eivätkä yleisemmin ymmärrettyjä läänejä tai maakuntia.

Toinen silmään pistänyt seikka on ensimmäisen aukeaman kartta. Pohjois-Suomen karttaan on numeroitu 51 eri tunturialuetta, jotka nimetään kartan reunalla. Kaikki hyvin tähän asti, mutta kartan otsikko on huonosti valittu. Otsikko julistaa Suomen tunturialueet.

Kuitenkin näiden valikoitujen tunturiseutujen joukosta puuttuvat Pöyrisjärven, Tarvantovaaran ja Hammastunturin erämaat kokonaan, samoin Kaldoaivin sisäosat ja moni yksittäisempi tunturirypäs.

Kartan ideana onkin näyttää, missä päin Pohjois-Suomea on mikin kirjan tekstissä mainittu tunturialue eikä esitellä Suomen kaikkia tunturialueita.

Näistä pienistä ihmettelyistä huolimatta kirja on erinomainen. Tämänkin oppaan koko on sopiva retkelle mukaan otettavaksi (21 x 15 cm, paksuus 1,5 cm, paino 510 g).

Suomen tunturikasvio: Henry Väre ja Rauni Partanen, 256 sivua, Metsäkustannus 2009

Jouni Laaksonen