Vuokko, Peiponen ja Varesvuo: Lapin luonto-opasVuonna 2008 julkaistu Seppo Vuokon kirjoittama ja Jorma Peiposen sekä Markus Varesvuon kuvittama Lapin luonto-opas kokoaa samoihin kansiin Lapin kiinnostavimmat kasvit, linnut, nisäkkäät sekä kalat. Kirjan tarkoituksena ei ole esitellä kaikkia mahdollisia tunturikasvilajejamme, mutta lajisto on silti esillä mukavan kattavasti. Valokuva on sadasta eri kasvista.

Lapin luonto-oppaan teksti on kauttaaltaan yleistajuista ja sujuvaa. Kasvien tuntomerkkejä ei tekstissä kovin tarkkaan käsitellä, mutta tunnistuksen kannalta valokuvat ovat maallikolle olennaisin osa. Kuvat ovat hyviä ja havainnollisia.

Kasvien kuvailutekstit ovat pitempiä kuin alempana esiteltävässä Suomen tunturikasviossa. Kun vielä tarkka ulkoasun sanallinen kuvaus on jätetty pois, tilaa on ollut mielenkiintoisille yksityiskohdille kuten esimerkiksi, että tunturikohokki on paljakan paras perhoskukka, että Reino Kalliola valitsi arnikin omaksi tunnuksekseen, että jääkauden sulamisvaiheita on nimetty lapinvuokon mukaan jne. Tällaisia knoppeja ei tunturikasviosta löydy.

Opas on niin kätevän pieni (21 x 13,5 cm, paksuus 1,2 cm, paino 360 g), että sen voi ottaa mukaan rinkkaan tai päiväretkelle taskuun. Se jatkaa Otavan mainiota sarjaa, jonka muut osat esittelevät erilaisia suomalaisen luonnon lajiryhmiä.

Kansi ei omaa silmääni miellytä – linnut ja naali leijuvat oudosti vihreässä ilmassa – mutta muuten kokonaisuus on pätevää työtä.

Lapin luonto-opas: Seppo Vuokko, Jorma Peiponen ja Markus Varesvuo, 176 sivua, Otava 2008

Jouni Laaksonen