Yrjö Teeriaho: Kulkijoiden vanhaa Saariselkää.Yrjö Teeriaho teki ensimmäisen työuransa kartoittajana ja kolusi Lapin retkikohteetkin moneen kertaan ulkoilukarttojen laatijana. Eläkkeelle jäätyään hän aloitti uuden uran tietokirjailijana. Kirja Kulkijoiden vanhaa Saariselkää – Autiotupien kertomaa on Teeriahon neljäs.

Kyseessä ei ole katsaus Koilliskairan autiotupien nykytilanteesta, vaan kämppäverkoston historiasta ja Saariselän kulkijoista.

Teeriahon kieli on vetävää ja pienet tarinat tulee nopeasti luettua läpi. Kustannustoimittajan työpanoksesta teos olisi kuitenkin hyötynyt, sillä jonkin verran on epätarkkuuksia ja töksähteleviä siirtymiä.

Mainio uusi idea on jakaa Koilliskaira alueisiin henkilöiden mukaan. Liikkeelle lähdetään Meänteisen kotikonnuilta ja siirrytään Suomun Villen maiden kautta Itäkairan prinsessan valtakuntaan.

Teeriaho on haastatellut edellä mainittuja legendoja eli Reijo Savinaista, edesmenneen Vilho Nurmimäen poikaa Seppoa sekä Sirkka Ikosta. Nämä ovat kirjan tuoreinta ja omalla tavallaan arvokkainta antia.

Kirjan sivuilla vilahtelevat myös mm. Elias Lönnrot, K. M. Wallenius, Aulis Nuotio, Kullervo Kemppinen ja Tauno Perttula.

Kiinnostavaa on lukea rakkaan retkiseudun vaiheista. Tupien historiat, vieraskirjalainaukset ja kulkijoiden muistelukset tuovat menneiden vuosikymmenien retkeilyn lähelle.

Loistava on esimerkiksi sivun 39 vieraskirjaote. Jo vuonna 1970 vastustettiin erämaiden liiallista kehittämistä. Nimimerkki Luonnonsuojeluvuosi -70 listaa kymmenen kohdan ohjelman siitä, miten kämpät ja polut voidaan varustella paremmin. Listan yhdestoista kohta kuuluu: Haetaan uusi alue eräretkeilyä varten ja kielletään Metsähallitusta ja Suomen Latua tekemästä mitään siellä.

Tunnelmien lisäksi kirjasta löytää kiinnostavia tiedonmurusia. Isoojalla on ollut sekä Iso-ojan kämppä että Talkkunapään kammi, hieman eri paikoissa vain. Lokan Alen ja Sara-Pieran Muurivaaroilla on oikeasti ollut muuratut muurit. Vongoivan Ruoktu oli alun perin kullanetsintäkämppä.

Erityisen tärkeitä kuva-, karttaja tietolähteitä Teeriaholle ovat olleet Matti Rekola, Rafael Kosonen, Jorma Mattsson sekä paikalliset poromiehet Jorma Alakorva ja Paulus Magga. Rekolan ja Kososen valokuvat 1960- ja 70-luvuilta, Mattssonin vanhat karttaotteet ja oma kartoitustyö sekä poromiesten tiedot muun muassa paikannimien historioista ovat erinomaisen mielenkiintoisia.

Rekola ja Mattsson ovat Erä-lehdenkin sivuilta tuttuja kirjoittajia.

Kirjassa esitellään omalla otsikollaan yli 60 kämppää ja rauniota ja monta muuta mainitaan lyhyemmin. Hieman ihmetyttää, miksi kymmenkunta nykyautiotupaa puuttuu kirjasta kokonaan. Toki kirja keskittyykin ennen kaikkea vanhaan Saariselkään.

Tämän teoksen parissa retkeilijä viettää viihtyisän iltapuhteen.

Yrjö Teeriaho: Kulkijoiden vanhaa Saariselkää. Autiotupien kertomaa – tarinoita. Ykin Kartat Oy 2009

Jouni Laaksonen