Likaantunut vene kannattaa puhdistaa siinä vaiheessa, kun tahrat ovat vielä tuoreita. Kuivuneeseen kalan limaan tai vereen auttavat puhdistusaineet.

Erä-lehden numerossa 6-09 julkaistiin laaja venepesuaineiden vertailu. Suuri osa testatuista aineista soveltui hyvin tarkoitukseensa, vaikka eri venemateriaalien puhdistamisessa erityisesti pinttyneestä liasta, kuten esimerkiksi kalan verestä ja limasta, ilmeni suuriakin eroja.

Lue tarkemmat tulokset ja parhaimpien pesuaineiden esittelyt ja suositukset lehden sivuilta.

Tässä on vielä esitelty vertailussa alle neljä tähteä saaneet pesuaineet. Niiden pesutulokseen tai käytettävyyteen ei testin yhteydessä oltu täysin tyytyväisiä, mutta silti ne voivat useissa tapauksissa antaa myös toivotun pesutuloksen.

Kaikille venemateriaaleille soveltuvat pesuaineet

Star brite Veneen super puhdistus

Myyntiastian koko: 650 ml, sumute
Hinta: 10 €
Kuvaus: Soveltuu lasikuidulle, metallille, maalatuille pinnoille, vinyylille ja kiillepinnoille. Kostutettu pinta pyyhitään puhtaaksi.
Koostumus: Sisältää alle 5% fosfaatteja, ei sisällä ioniaktiivisia aineita.
Arvio: Poisti lasikuituveneestä pinttymättömän lian hyvin, mutta erittäin likaiset pinnat eivät puhdistuneet. Ainetta kuluu useita suihkauksia pienen pinnan pesuun. Alumiiniveneessä vaatii hieman hankausta, mutta lahonsuoja-aineella pinnoitettu puuvene puhdistuu helposti.
Kiitämme:
+ kohtuullista puhdistustehoa
Moitimme:
– huonoa riittoisuutta

Erän suositus: Star brite Veneen super puhdistus soveltuu pienten alueiden pesuun etenkin tasaiseksi pinnoitetuissa veneissä. Muissa pinnoitteissa varauduttava hankaavaan pesuun.

* * *

Vain alumiiniveneille soveltuvat pesuaineet

Star brite Alumiinin puhdistusaine

Myyntiastian koko: 950 ml, neste
Hinta: 20 €
Kuvaus: Vesirajan ja pohjan nopeaan puhdistamiseen, kirkastaa alumiinipinnan.
Koostumus: Puskuroitu, biologisesti hajoava. Sisältää suolahappoa, ärsyttää silmiä sekä hengityselimiä ja ihoa. Haalistaa tai poistaa joitakin pohjamaaleja. Vältettävä aineen kosketusta veneen kankaiden, mattojen ja muiden aineiden kanssa.
Arvio: Hieman keskivertoa parempi liman ja veren irrottaja. Aine täytyy levittää todella tasaisesti, ettei jätä valumakohtia. Toimii parhaiten yli 10 asteen lämpötilassa.
Kiitämme:
+ hyvää pesutulosta
Moitimme:
– hintaa
– valumisjälkiä
– käsiteltävä erittäin varovasti

Erän suositus: Star brite Alumiinin puhdistusaineen käyttö vaatii erityistä tarkkuutta ja sitä voi suositella vain turvallisuusseikat hyvin huomioivan käyttöön.

* * *

Vain lasikuituveneille soveltuvat pesuaineet

Turtle Wax Marine Wash

Myyntiastian koko: 500 ml
Hinta: 7,90 €
Kuvaus: Erityisesti lasikuitu- ja alumiiniveneille öljyn, merisuolajäännösten ja noen poistamiseen. Soveltuu myös muille muovipinnoille.
Koostumus: Alle 5% anionisia ja ionittomia tensidejä, alle 5% fosfaattia, alle 5% EDTA:ta, limoneeniä, bentsisotiatsolinonia. Ärsyttää ihoa ja silmiä.
Arvio: Jättää alumiiniin valumajälkiä ja länttejä. Pesu laimennusohjeen mukaista voimakkaammalla sekoitussuhteella parantaa tulosta, mutta riittoisuus jää huonoksi. Lujitemuovillekin vain kohtuullisen hyvä pesutulos.
Kiitämme:
+ hintaa
Moitimme:
– vaatii hankausta
– reagointia alumiinin kanssa
– riittoisuutta

Erän suositus: Turtle Wax Marine Wash soveltuu käyttöohjeista poiketen hyvin vain lasikuituveneen pesuun suositusta voimakkaampana liuoksena.

* * *

Kiillokkeet

Turtle Wax Marine Cleaner

Myyntiastian koko: 500 ml, neste
Hinta: 10,50 €
Kuvaus: Tarkoitettu varsinaisen puhdistuksen jälkeiseen lujitemuovi- ja alumiinipintojen kiillotukseen. Ei sisällä puhdistusaineiden ominaisuuksia.
Koostumus: Sisältää tisleitä.
Arvio: Jättää erittäin kiiltävän pinnan alumiinille. Ei irrota likaa.
Kiitämme:
+ hyvää kiillotustulosta
+ edullisuutta
Moitimme:
– koostumusilmoituksen puutetta

Erän suositus: Turtle Wax Marine Cleaner soveltuu erittäin hyvin alumiiniveneen kiillotukseen pesun jälkeen.

* * * *

Star brite Alumiinikiilloke

Myyntiastian koko: 650 ml, sumute
Hinta: 20 €
Kuvaus: Puhdistavat ominaisuudet puuttuvat, tarkoitettu käytettäväksi varsinaisen puhdistuksen jälkeen alumiinipinnan kiillotukseen. Levitetään suihkuttamalla ja tasoitetaan pehmeän kankaan avulla.
Koostumus: Syttyvää ja haitallista liuotinta ja mineraalitärpättiä. Varottava kaasujen hengittämistä, voi aiheuttaa keuhkovaurion nieltäessä. Arvio: Levitettävä huolellisesti. Käsittely vaatii jonkin verran hankausta, jotta lopputuloksesta tulisi kiiltävä. Lika irtoaa vain runsaasti hankaamalla.
Kiitämme:
+ helppo levittää
Moitimme:
– hintaa
– haitallisuutta

Erän suositus: Star brite Alumiinikiilloke soveltuu vasta pestyn tai uuden veneen kiillotukseen hyvin, mutta lian poistamiseen ei lainkaan.

* * *  (kiillotus)

Star brite Puhdistava venekiilloke

Myyntiastian koko: 500 ml, neste
Hinta: 17 €
Kuvaus: Erityisesti maalattujen pintojen puhdistukseen lujitemuovi- ja alumiiniveneissä. Levitetään tasainen kerros, joka kuivuttuaan kiillotetaan puhtaalla rievulla.
Koostumus: ”Haitallista”.
Arvio: Vaatii paljon hankaamista sekä lujitemuovi- että alumiiniveneessä. Paras tulos saavutetaan toistamalla käsittely 10-30 päivän sisällä. Ei erityistä puhdistusvaikutusta.
Kiitämme:
+ kohtuullista kiillotustulosta
Moitimme:
– koostumusilmoituksen puutetta
– vaatii toistoa
– vahvaa bensiinin hajua

Erän suositus: Star brite Puhdistava venekiilloke soveltuu vain normaalipesun jälkikäsittelyyn ja kiillotukseen, ei puhdistukseen.

* * *