Alkaako ahvenen onkiminen tai hauen heittokalastus kyllästyttää? Tuntuuko siltä, ettei oma kotivetesi tarjoa riittävästi haastetta ja elämyksiä? Kokeile kalabongausta, niin löydät harrastuksen uudella tavalla.

 Myönnän toistavani itseäni! Kirjoitin aika samansisältöisen jutun vuosi sitten (Erä 6-2008). Siitä huolimatta haluan palata aiheeseen, sillä Helsingin Kalamaratonin myötä virinnyt kalabongaus on tuonut itselleni uusia ulottuvuuksia kalastusharrastukseeni.

Siksi uskon, että arvon lukijallekin saattaa bongauskipinä syttyä. Siis että yrität lohien, taimenten ja haukien sijasta siimasi päähän vaihteeksi vaikkapa tokkoa, töröä tai allikkosalakkaa.

Kalapaikkasi voi olla silloin kymmenen sentin syvyinen merenrantahietikko, kuravetinen puro tai pikkuruinen puistolampi, jossa et ole kuvitellut kaloja olevankaan.

Samalla kohentuu yleissivistyksesi. Joudut perehtymään uusien lajien biologiaan, olinpaikkoihin, käyttäytymiseen ja ruokailutottumuksiin. Pääset pohtimaan, millä konstilla outoja otuksia saisi parhaiten satimeen. Mikä lienee paras vuodenaika pyyntireissulle?

Myös ekologisessa mielessä bongaus on kestävän kehityksen tiellä, koska siinä ei keskitytä harvalukuisiin petokaloihin, vaan yhtä lailla muihinkin veden vipeltäjiin. Koska pyyntivälineenä on usein mato-onki, saalis koostuu pääasiassa särjen sukulaisista ja muista massalajeista, joiden poistaminen vesistöstä on jopa hyödyllistä.

Usko tai älä, mutta on ollut hurjan hauskaa lähteä onkimaan 15 sentin mittaiseksi kasvavaa töröä puroista, joissa lajia on kuulopuheiden mukaan tavattu. Vielä en ole tämän pohjakalan kanssa silmätysten päässyt, ja jos joskus pääsen, niin sintin kilohinnaksi tulee varmasti tuhansia euroja. Mutta luovuttaa en aio.

Vuoden urakka

Kaloja kuten lintujakin voi bongata monella tavalla. Rajoitetun ajan ja paikan puitteissa, etukäteen määrätyillä pyyntivälineillä, yksin tai joukkueena jne.

Helsingin Kalamaratonin sääntöjen mukaan 2-3-henkiset joukkueet bongaavat lajeja yhden vuorokauden ajan pääkaupungin rajojen sisäpuolella vapavälineitä käyttäen. Liikkuminen on sallittu kaikilla mahdollisilla kulkuneuvoilla, mutta kalastamisen pitää tapahtua rannalta. Vain mitan täyttävät kalat hyväksytään.

Minun bongauskauteni pituus on kalenterivuosi ja pyyntialueena koko Suomi. Tosin olen joustanut valtakunnan rajoissa sen verran, että maantieteellisesti Suomea vastaavat Pohjois-Ruotsi, -Norja ja -Venäjä ovat mahtuneet reviirilleni, toki Jäämeri pois rajaten.
Ensimmäisen vastaavan bongauksen suoritin vuonna 2007, jolloin sain (laiskotellen) kasaan 24 lajia. Viime vuonna oli tarkoitus hätyytellä 30 lajin ”haamurajaa”.

Jari Tuiskunen

Lue miten ja mistä Jari kalansa sai: Jarin kanssa kalassa Erä 3-2009!