Mika Vornanen: Onks koolla väliiMika Vornasen, alias Haukikoiran, Onks koolla välii on monella tavoin kiinnostava teos. Se on saanut alkunsa Kalamies.com -verkkosivujen keskustelupalstalla, jonne hän alkoi spontaanisti kirjoittaa fiktiota. Innostunut lukijapalaute sai kertomuksen kasvamaan romaanin mittoihin ja johti lopulta omakustannepainokseen. Teos täyttääkin esimerkillisesti genrekirjoittamisen mittapuut.

Internetin kalastusaiheiset keskustelupalstat ovat viimeisen 10 vuoden aikana vakiinnuttaneet paikkansa. Ne ovat paitsi saattaneet ympäri Suomea asuvat harrastajat yhteen myös synnyttäneet esimerkiksi Suomen Haukiseuran ja viime vuonna painetun kirjan Runkolankaa ja sen vääntäjiä palstalaisten omatekoisista vaapuista. Vornasen teos taitaa olla ensimmäinen näillä sivuilla syntynyt romaani.

Onks koolla välii -romaanin tarkastelussa on omat hankaluutensa, koska se ei asetu totutun kirjallisuuden mittapuihin. Teokseen on esimerkiksi jäänyt kielioppivirheitä, joita kustantamoiden kirjoista harvemmin löytyy. Juonikeskeisen proosateoksen tarinankuljetus on myös paikoin kömpelöä: päähenkilön vaiheet kuvataan säntillisesti ja kronologisessa järjestyksessä. Yksityiskohtiin takertuminen ei useinkaan syvennä henkilöhahmoja saati vie tarinaa eteenpäin.

Teoksen kiehtovana piirteenä on oikeiden ihmisten sisällyttäminen sen henkilöhahmoiksi. Esimerkiksi kalastustarvikeliike Wobblerin Timo Mitro on yksi heistä. Kohtaus Wobblerissa onkin kirjan herkullisin kohta. Oma viehätyksensä on myös tarinan alussa kuvatussa keskustelussa kalastus.com ja kalamies. com -sivuilla, joista jälkimmäinen siis toimi tekstin ensijulkaisukanavana.

Teoksen arvomaailma on perussuomalaisen ja kliseisen, hieltä haisevan maskuliininen. Miehen mitta on saaduissa hauissa ja kaadetuissa naisissa, ja nämä kaksi asiaa rinnastuvat täydellisesti toisiinsa. Mitä isomman hauen tai uhkeamman sussun on saanut hoideltua sitä onnistuneempi ihminen. Tämä näyttää olevan Vornasen kaunokirjallinen teema, josta häntä on vaikea onnitella.

Vanhoista Jalluista on mies subjektina ja nainen objektina -asetelma. Nainen on siis olemassa ollakseen kalamiehen halun kohde. Omat ongelmansa synnyttävät myös rasismi ja nurkkapatrioottisen väkivaltainen kielteisyys muiden ihmisten arvomaailmaan. Vastenmielistä on myös se, että maahanmuuttajanaiset löytävät itsensä suomalaismiesten kourivista käsistä, kun taas ulkomaiset miehet ansaitsevat pelkkää töykeyttä osakseen. Nämä kaikki arveluttavuudet esitellään huumorin varjolla, mikä onkin kompensaation perinteinen muoto.

Painavista ja raskauttavista puutteistaan huolimatta Vornanen on onnistunut luomaan virkkeisiinsä innostuneen imun, ja mikä vielä merkittävämpää, vanginnut niiden ääreen satojen ihmisten lukijakunnan. Siksi Onks koolla välii puolustaa paikkaansa kirjallisena reunahuomiona.

Vornanen kirjoitti tarinaa neljän kuukauden aikana ja julkaisi sen nettisivuilla sitä mukaan kuin se valmistui. Tällainen kirjoitusmuoto on sukua sadan vuoden takaiselle ajalle, jolloin romaani oli yleistä julkaista sanomalehden jatkokertomuksena ennen sidoksen painamista. Tosin tällä kertaa ilmeisesti kirjoittamisen vimma ja tarinan jatkoa kärttänyt lukijakunta on saanut aikaan työtahdin, jossa osa juonenkäänteistä jää selitystä vaille.

Verkkokirjoittamisen muodot näyttävät kalastuksessa taipuvan moneen, ja vaikka nämä sivustot ovat vielä aika nuoria, niiden sisällöt ovat kehittyneet vakavasti otettaviksi. Kiehtovana piirteenä kalastusaiheisilla nettisivuilla on sisäpiirin juttujen ja yleisesti kiinnostavien, paikoin jopa painotuotteet peittoavien, tekstien sulautuminen yhteen. Vornanen kallistuu vielä ensin mainitun puolelle, mutta hänen mukaansatempaavassa lauseessa on kyllä ainesta – ja kirjan kansi on erittäin onnistunut.

Onks koolla välii – Tarina siitä, kuinka Johnnystä tuli toinen mies: Mika Vornanen, 224 sivua, omakustanne 2008

Aleksis Salusjärvi