Lars Monsen: Pohjoiskalotti 365Pohjoismaiden tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin eräelämän asiantuntijoihin kuluvan Lars Monsenin teksti imaisee mukaansa heti ensi riveiltä, tai oikeastaan ensimmäisestä kartasta alkaen.

”Pohjoiskalotti 365 – eräseikkailuja pohjolassa” on kuin peili omasta nuoruudestani, jolloin monet kirjassa mainituista paikoista on itse koluttu ja koettu. Mielenkiintoista tekstiä tukee kirjan erinomainen taitto, jossa jokainen aukeama on yksityiskohtia vilisevä harkittu kokonaisuus.

Monsenilla oli hurja tavoite, viettää kokonainen vuosi Pohjoiskalotin metsissä sekä tunturilakeuksilla ja dokumentoida kaikki 365 päivää kirjaksi sekä elokuvaksi. Hän tekee yhteensä kahdeksan pitkää reissua napapiirin pohjoispuolella, Ruotsin, Norjan ja Suomen maastoissa.

Apuna järjestelyissä on vain avovaimo Nina ja seurana matkoilla alaskanhusky Foss. Jokaisen vaelluksen lopussa saa jokin matkalla ollut tuote käyttäjän tuomion testiraportin muodossa – aivan Erän testien tapaan.

Ensimmäisen, Kalmankaltiosta Kaarasjoelle johtaneen vaelluksen testiraportti saa lukijan hetkeksi hämilleen. Mutta pian hämmennys vaihtuu hyväksyvään hymyyn. Miksei varusteista voisi kertoa näinkin, tulevaisuudessa menneistä vaelluksista lukevat saavat käsityksen rinkkojen, keittimien ja talvikenkien kestosta kovassa käytössä.

Lars Monsen ei päästä itseään helpolla. Vaellukset ovat yksinäistä puurtamista, mutta hän nauttii yksinolosta ja tasoittaa sitä aika ajoin tutustumalla kullankaivajiin ja hirvenmetsästäjiin.

Upeiden valokuvien perustana on rohkeus vaihtaa perinteistä kuvakulmaa, nousta ylös tai laskeutua alas. Vaikka täytyy myöntää, että jotkut itselaukaisimella otetut ”minä tässä” – pönötyskuvat ovat huvittavia, nekin henkivät yksinkulkijan arkea.

Jokainen matka alkaa karttaesittelyllä. Reitti ja tärkeimmät tutustumiskohteet sekä leirit voi tutkia jo ennen tarinan aloittamista. Ja taas muistot tulvivat mieleen, tuossa minäkin leiriydyin silloin joskus.

Monsen kertoo alueiden historiasta oman kulkunsa ohella, kuvaa yksityiskohtia ja kertaa sääntöjä sekä rajoituksia. Ja mikä parasta, lähes kaikissa valokuvissa ihmiset näyttäytyvät iloisina ja hymyilevinä. Samalla tavoin hymysuin laitoin Monsenin teoksen hyllyyni muiden erinomaisten eräkirjojen joukkoon.

Pohjoiskalotti 365 – eräseikkailuja pohjolassa: Lars Monsen, 233 sivua, Otava 2008

Hannu Räisänen