Timo Hyytinen: Suuri UistinkirjaKalastuksen ja kalastusvälineiden historiaa valottavia ja siten välinekeräilijöille arvokkaita tietoteoksia ei tässä maassa liiemmin julkaista.

Aihepiirin kirjat eivät ole suurempien kustantajien kannalta taloudellisesti riittävän houkuttelevia, varsinkaan kun hyvän hakuteoksen kuvituksen tulisi olla runsas. Kielialueellamme tällaiset opukset ovat valitettavan kalliita tehdä, joten ne ovatkin jääneet pienempien kustantajien harteille.

Eräs näistä on Arma Fennica, jolta on ilmestynyt ensisijaisesti viehekeräilijöille tarkoitettu mittava teos, Timo Hyytisen kirjoittama Suuri Uistinkirja, jonka kansien väliin on sullottu runsain mitoin välineluetteloista ja kirjoista kopioitua materiaalia. Tämä onkin joidenkin kotimaisten valmistajaesittelyjen ohella sen parasta antia.

Kopiointiin on päässyt myös edellinen Arma Fennican 1990-luvulla kustantama ansiokas Suomalaiset Uistimet -kirja, jota uudessa opuksessa on hyödynnetty suoraan. Ikävä kyllä samalla mukaan on tullut myös edelliseen teokseen jääneitä lapsuksia, kuten kourunokkaisen ”oreno-mallisen” vaapun väittäminen ensimmäiseksi yhdysvaltalaiseksi vaapputyypiksi.

Kirjan tarkempi tutkiminen herättänee varsinkin amerikkalaisia ja brittivieheitä tuntevan mielessä kiusallisia kysymyksiä. Päällimmäisenä se, että miksi asiantuntijan tekemään kirjaan on lätkitty kasapäin kuvia erilaisista vieheistä, joiden nimet ovat vääriä tai kirjoitettu väärin.

Eräs kuvateksti väittää viehettä Pennel-devoniksi – nimikin väärin kirjoitettu – vaikka kyseessä on Hardyn Heavyweight Devon. Toinen taas kertoo kahden noin 5-senttisen Tiny Runt ”haspelivaapun” olevan alle 2-senttisiä perhovapavieheitä. Yhdessä kuvassa on vanhoja vieheitä esittelevässä taulussa läjä aikaisintaan 1980-luvun lopulta olevia G-finish -pinnoitteella olevia Heddonin UL-vaappuja (miksi?) Toisaalla taas tarjoillaan brittiläistä Snapdragon Sprite -vaappua ”Heddon River Runtina”.

Listaa voisi ikävä kyllä vielä jatkaa, mutta se tuskin on tarpeen?

Vaikka asiavirheetkin unohdettaisiin, on Suuri Uistinkirja luvattoman huolimatonta työtä. Kirjoitusvirheiden määrä viittaisi siihen, ettei tekstiä ole ilmeisesti osin oikoluettu lainkaan ja kuvat ovat, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, heikkoa tai välttävää kännykkäkameratasoa.

Suuri Uistinkirja soveltuu parhaiten jo runsaasti tietoa haalineelle harrastajalle, joka pystyy suhtautumaan sen sisältöön kriittisesti. Luotettavaksi haku- ja tunnistusteokseksi siitä ei oikein ole.

Toisaalta 500 kappaleen numeroituna painoksena sillä itsessään on keräilyarvoa, tosin kirjojen keräilijöille.
Kun kirja maksaa parisataa euroa (Suuri Kuu -kirjakauppa 217,10 €), sen hinnalla saisi esimerkiksi useamman hyvin asiantuntevasti kootun amerikkalaisen viehekeräilyä käsittelevän hakuteoksen. Niihin olisi ehkä Suurta Uistinkirjaakin tehtäessä ollut syytä paremmin paneutua.

Suuri Uistinkirja:Timo Hyytinen, 496 sivua, Arma Fennica 2008

Anssi Uitti