Jättisiikaa syysjäiltä

Siianpilkkijä suuntaa lämpösaappaansa ottipaikoille heti, kun jääkansi kantaa. Juuri silloin saumat saaliiseen ovat parhaimmillaan. Erä kävi kokeilemassa viime syksynä siian pilkintää nimettömällä pikkujärvellä.

Saavuimme paikalle alavutelaisen Marko Mäen kanssa 18. marraskuuta aamuhämärissä, koska päivän valkenemisen hetki on kutupilkillä toisinaan antoisa.

Isojen siikojen Marko kertoi napanneen tässä paikassa ensimmäisten jäiden aikaan paitsi mormyskaan, myös pieneen tasapainoon ja Markku Aution Mutuleechiin. Tasarin ja liitsin houkuttelevuus voi vielä parantua, kun laittaa kärpäsentoukan tai kaksi syötiksi.

Opastuksen pohjalta valitsin vieheekseni Rajamäen Raimon papukaijan värisen pikkutasarin, joka on kutakuinkin maineikkaan Mosarin kokoinen, mutta ohuempi.

Pilkkipaikallamme lähellä rantaa jään alla näkyi lumpeikkoa ja muuta kasvillisuutta. Valitsin paikan kasvillisuuden reunasta ajatuksella, että siiat ehkä saapuvat paikalle rantaa seuraten, mutta eivät ainakaan heti painu kasvillisuuden sekaan. Aamulla kulkureitti voi hyvinkin sijaita lumpeikon reunassa rantamatalaa syvemmässä.

Verkkokalastuksen puolelta olin kutusiikojen käyttäytymisestä havainnut, että kiihkeintä siikojen liikehdintä on iltapäivällä ja etenkin iltahämärissä, jolloin ne menevät monilla kutupaikoilla aivan matalaan.

Samoin merellä, vaellussiikojen noustessa jokiin kutemaan, pohjaonginta veneestä ja rannoilta tuottaa joskus mahtavia syöntipiikkejä aivan iltahämärissä ja kudun ollessa päällä vielä pimeän puolella.

Aamupäivällä tilanne voi olla hieman erilainen ja osa siioista tuntuu uivan ”ihan missä vaan”, joten järkeilyn sijasta ahkera kokeilu eri paikoista on usein varmin keino saaliiseen.

Syötiksi tasarin takakoukkuun laitoin punaisen ja valkoisen kärpäsentoukan ja viritin ne niin, että tasari ui kutakuinkin suoraan. Vettä paikalla oli vajaat pari metriä ja vieheen erotti juuri ja juuri läheltä pohjaa.

Melko pian pilkkimisen aloittamisesta vapa notkahti mukavan tanakasti ja mustan jään läpi läheltä pohjaa erotin pitkän, hopeisen kyljen välähtelyn. Siika tuli ylös asti ja painoi mukavat 1,2 kiloa. Jäällä temmeltäessä siitä pärskähteli hieman maitia.

Risto Jussila

Lue lisää Erä 14-2007!