Tapio Suihko: Aseiden rakenne ja toimintaMetsästäjiltä ja aseharrastajilta on puuttunut suomenkielinen asetekniikkaa käsittelevä kirja. Pitkän linjan aseammattilainen Tapio Suihko on tarttunut härkää sarvista ja ryhtynyt täyttämään aukkoa. Hän on Kuopion Asevarikon insinöörieverstiluutnantti evp., ja hänellä on myös pitkä siviiliaseiden asesepän ura takanaan.

Kirja on A4-kokoinen ja kierresidottu, jotta se pysyisi auki halutulta kohdalta. Käytetty paperi on jämerämpää kuin kirjoissa yleensä ajatellen tulevaa kovaa selaamista. Fontti on selvälukuinen, normaalia suurempi 14 p. Arial. Toteutus on kauttaaltaan mustavalkoinen harmaasävyineen.

Teos käsittelee mm. erilaisia asetyyppejä, sulkujärjestelmiä, toimintakoneistoja, tähtäimiä, patruunoita ja asehuoltoa, eli tärkeimpiä kokonaisuuksia. Ehditään käsitellä myös ballistiikkaa, mittayksiköitä, tarkastusleimoja ja pintapuolisesti aselainsäädäntöä. Moni ilahtuu englanti-suomi-asesanakirjasta, jota on peräti kahdeksan sivua. Tekijä kertookin panostaneensa oikean suomenkielisen sanaston kehittämiseen ja standardisoimiseen. Tämä on kyllä sellainen suo, josta ei kertakahlauksella kantavaa saareketta löydy. Mutta jostain on aloitettava.

Kirjan kuvitus on ”kootut teokset”. Kuvia on poimittu sieltä mistä saadaan, josta seurauksena on levoton ulkonäkö. Mutta tätä teosta ei varmasti ole laadittukaan pokkaamaan layoutin tai taiton kunniakirjoja. Tämä on työtätekevä opaskirja. Yksi kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa. 36:sta räjäytyskuvasta moni löytää oman aarteensa. Loppukevennykseksi tarjotaan 25 kuvaa erilaisista ase- ja patruunakummajaisista.

Kirjahyllyn komisteeksi tästä kirjasta ei ole, harvasta kierreselkäisestä on. Sen sijaan tämä tulee viihtymään siellä, missä aseita huolletaan ja korjataan, ja saamaan paljon aseöljyisiä sormenjälkiä sivuilleen.

Kirja on omakustanne ja tekijä markkinoi sitä suoramyyntinä. Kirja hinta toimituskuluineen on 40 euroa. Tilauksen voi tehdä puhelimitse P. 040 542 1256, tai internetin kautta: www.aseinsinoori.fi

Aseiden rakenne ja toiminta – Jokamiehen asetekniikka: Tapio Suihko, 241 sivua, Kopijyvä 2007

Pekka Suuronen