”Televapojen huono puoli on kautta aikain ollut keskimääräistä suurempi alttius vahingoittumiselle.

Valitettavan usein vaurioituminen johtuu omasta käyttövirheestä. Vapa tungetaan kokoon laitettuna vaikkapa reppujakkaran sisälle, ja kun jakkaralle sopivasti istahdetaan, joutuu onki sisällä puristukseen ja suojaamaton kärki napsahtaa poikki.

Itse tunnustan särkeneeni televavan tällä tavalla kokonaista puolenkymmentä kertaa, enkä tiedä olenko vieläkään oppinut läksyäni, so. kärkisuojuksen asentamista paikalleen vapaa kuljetettaessa.

Toinen, varsinkin ensikertalaiselle tyypillinen moka on ”heittää” vapa pitkäksi samuraisotilaan otteilla, jolloin osa liitoksista saattaa jumittaa kiinni lähtemättömästi.

Kun kasaaminen muuttuu kamppailu-urheiluksi, hermot kiristyvät ja otteet kovenevat, saa äkkiä entistä suurempaa vahinkoa aikaiseksi.

Näillä nikseillä keskeytät kalastuksen

1. Heitä vavalla viehesuositusta raskaampia vieheitä ja lataa heittoihin voimaa oikein kunnolla.

2. Lähetä heitto liikkeelle mahdollisimman äkkinäisellä etuvedolla.

3. Älä suotta katsele taaksesi, jos siellä vaikka on puita tai muita esteitä, johon viehe voi tarttua kiinni takaheitossa.

4. Laske vapa veneen pohjalle tai maahan vaihtaessasi viehettä tai irrottaessasi kalaa. Tee näin erityisesti silloin, kun muita kalastuskiihkoisia kavereita touhuaa lähituntumassa.

5. Temmo pohjaan tarttunutta viehettä vavan avulla oikein kunnolla, varsinkin jos käytät vahvaa kuitusiimaa ja herkkää UL-vapaa.

6. Vähänkin kookkaampaa kalaa väsyttäessäsi kelaa viehe aivan kiinni vavan kärkeen väsytyksen loppuvaiheessa ja veivaa jarru mahdollisimman kireälle.

7. Nosta kookas kala veneeseen suoraan vavalla.

8. Viehettä vaihtaessasi tai koukkuun tarttuneita roskia irrottaessasi vedä viehe luoksesi siten, että vavan kärki tekee 180 asteen mutkan. Jarru kannattaa pitää tässä vaiheessa kireällä.

9. Haluttuun lopputulokseen pääsemistä auttaa vielä, jos vapaa on muistanut säännöllisesti kolhia, naarmuttaa ja jopa talloa.”

Moniosaisten ja teleskooppivapojen vertailu Erän numessa 9/2007 (Erän ensimmäinen moniosaisten vapojen testi avautuu tilaajatunnuksilla)