Iiri Ahti

Joskus kotivedet eivät riitä, vaan kokemuksia täytyy hakea merta edempää. Tässä tapauksessa vain ainoastaan laskeutumalla jokea alaspäin Norjan puolelle, Tana Brun tasolle.

Tana Brun sillan molemmin puolin souteleva Iiro Ahti tarjosi mahdollisuuden lähteä soutamaan lohta ruuhkattomille vesille. Tietenkin tarjous otettiin vastaan ja sovimme heinäkuun loppupuolelle vuorokauden mittaisen soutusession. Ja tuo vuorokausi käytettiinkin melkoisen tarkasti hyväksemme.

Tana Brun sillan yläpuolella avautuu Seitakoski ja siitä ylöspäin löytyy mietovirtaista suvantoa muutama kilometri aina Kuivaskoskelle Skiippagurraan saakka. Suvanto on laaja ja osittain erittäin syvä. Virtaus on rauhallista ja kovalla alatuulella lähes soutamaton suvanto.

Kun syvä ja iso suvanto osuu kahden tiukan kosken väliin, on selvää että montuista löytyy asentokaloja ja vieläpä erittäin suuria.

Nousukalat huitovat nuo paikat vauhdilla ylös, mutta niitä kannattaakin kalastaa alemman kosken kuohuissa ja niskalla sekä ylemmän kosken alapuolella sekä itse koskessa. Mainittakoon, että viime kesän suurin lohi Tenosta nousi juuri Kuivaskoskesta, 26 kg.

Skiippagurran suvanto, joksi tuota aluetta nimitetään on helppo soudettava. Mutta käytännössä tuolla ei ole merkitystä, sillä matkailija ei itsekseen saa tuolla soudella. Siksi Iiro tarjoaa kaverinsa kanssa mahdollisuuden istahtaa heidän veneisiinsä ja pääsyn nauttimaan koko kauden ensimmäisistä pysähtelevistä nousukaloista sekä monttujen valtiaista.

Iiro Ahdin mukaan koko kausi on suvannolla soutuaikaa. Kosket ovat ensimmäisiä Tenonvuonosta ylösnoustaessa ja tällöin lohet joutuvat aivan uuteen taistoon virtaa vastaan. Seitakoski pitkänä ja pahana pistää lohien voimat koetukselle ja kun siihen saumaan tarjoaa viekoittelevan vaapun, ei tulinen isku ole harvinaisuus.

Tulinen kyllä, sillä merestä juuri nousseena lohella on lihaksissa melkoinen lataus jäljellä.

Hyvä viehe!
Skiippagurran suvannossa toimii tämä Joonaksen väri todella hyvin.

Sopivasti kohdalle osunut viehe ärsyttää myös suvannolla, mutta siinäkin on muutamia ns. hot spotteja. Iiro kertoi testireissulla, että ne vähät paikalliset onkivat etupäässä koskilla, mutta hän itse on onnistunut myös suvannolta saamaan useita hyviä lohia.

Vedenkorkeus on varsin ratkaisevassa osassa ko. alueen kalastuksessa. Isolla vedellä lohet eivät paljoa pysähtele, mutta jos vettä on vähemmän, pysähtelyä tapahtuu ja lohiliikenne jopa ruuhkaantuu. Tällöin on soutumies vahvoilla.

Viehevalintansa ammattimiehet paljastavat nettisivuillaan www.ahdinvaltakunta.fi. Sieltä voi seurailla kuvien ja päiväkirjan muodossa kuinka lohi on ollut Ala-Tenolla otillaan ja minkälaiseen pyyntiin lohet ovat näpänneet. Myös yhteystiedot löytyvät nettisivuilta jos mielii kalastelemaan näiden lohenpyytäjien kanssa alueelle, josta jokainen Tenon lohi joutuu ohi kulkemaan.