vakuumitesti

Vakuumikone on erinomaisen kätevä apuväline kalan, riistan ja muiden luonnonantimien säilömisessä. Vakuumi- eli tyhjiöpakkaamisella sekä pidennetään tuotteen säilyvyysaikaa että vähennetään sen kuivumista. Tyhjiöpakkaamisesta hyötyvät myös retkeilijät ja muut luonnossa liikkujat.

Vakumoinnin säilövä vaikutus perustuu ilman poistamiseen pakkauksesta. Poistamalla ilma estetään happea vaativien pilaajabakteerien kasvua elintarvikkeessa ja samalla vähennetään rasvojen hapettumisreaktioita. Mitä rasvaisempi tuote ja mitä kauemmin sitä on tarkoitus säilyttää, sitä tärkeämpää on estää hapen aiheuttama rasvojen härskiintyminen.

Kuivumiselta suojaaminen on huomioitava erityisesti pakastuksessa. Varsinkin kala- ja lihapakasteisiin tulee herkästi kuivumisen myötä ns. pakkasmakua ja jääpoltetta. Lisäksi niiden rakenne voi muuttua kumimaisen sitkeäksi.

Kotikäytössä suurin hyöty tyhjiöpakkaamisesta saavutetaan tuoreiden liha- ja kalatuotteiden pakkaamisessa pakastusta varten. Myös pakastettavat marjat, sienet, vihannekset ja leivonnaiset kannattaa imaista vakuumiin, säilyvyyden lisäksi tilansäästökin on huomattava.

Lämmin- ja kylmäsavustetut kalat sekä erilaiset lihajalosteet ja einekset säilyvät vakuumipakattuina jääkaapissa useita viikkoja. Ei kannata unohtaa myöskään lihan raakakypsytystä, mikä onnistuu vakumoinnin avulla myös kotioloissa.

Lisäksi tyhjiöpakkaaminen soveltuu mainiosti kuivattujen tuotteiden kuten kahvin, teen ja mausteiden säilytykseen. Ilmatiivis pakkaus säilyttää aromit sekä estää tuotteita kostumasta ja homehtumasta.

Vaikka vakumointi parantaakin kalan ja lihan säilyvyyttä, ei se kuitenkaan tee niistä huoneenlämpötilassa säilyviä, vaan tyhjiöpakatut elintarvikkeet on pidettävä visusti kylmässä. Ruokamyrkytysbakteereista vaarallisin, Clostridium botulinum, aiheuttaa vuosittain maailmalla kymmeniä kuolemantapauksia.

Vakuumikoneelle löytyy muutakin käyttöä. Retkeilijät, veneilijät ja muut luonnossa liikkujat voivat pakata esimerkiksi tulentekovälineet, ensiaputarvikkeet ja varavaatteet kestäviin ja vesitiiviisiin vakuumipusseihin.

Vetouistelijat ovat puolestaan havainneet tyhjiöpakkauksen olevan paras tapa syöttikalojen pakastamisessa. Jos vielä viitsii pakata syöttikalat yksittäin, on uistelureissulle aina helppo napata mukaan sopivat raksikalat.

Ville Vähä

Elintarvikkeiden säilyvyysajat
Elintarvike Ilman vakuumia Vakuumissa
Pakasteessa (-18°)    
Tuoreet rasvaiset kalat 4 kk 8 kk
Tuoreet vähärasvaiset kalat 6 kk 12 kk
Riistalinnut ja siipikarja 5 kk 12 kk
Hirven, poron yms. lihat 8 kk 16 kk
Jauheliha 4 kk 10 kk
Leivonnaiset 6 kk 24 kk
Jääkaapissa (+5°)    
Tuoreet kalat 2 vrk 3 vrk
Lämminsavustettu kala 5 vrk 12 vrk
Kylmäsavustettu kala 7 vrk 20 vrk
Riistalinnut ja siipikarja 3 vrk 6 vrk
Hirven, poron yms. lihat 4 vrk 21 vrk
Pehmeät juustot 6 vrk 14 vrk
Huoneenlämmössä (+20°)    
Leipä 4 vrk 8 vrk
Viini (avattu) 2 vrk 1 kk
Irtokahvi ja -tee 2 kk 12 kk
Öljyt 6 kk 12 kk
Pähkinät 6 kk 24 kk

Lue lisää kotivakuumikoneista ja tutustu vakuumikoneiden testiin Erä 4-2007!