Ahvenvalssi

Usein on kyselty, kuinka vaakapilkkiä uitetaan tai kuinka sillä saadaan kalaa. Asia oli ennen hankala selitettävä, kunnes hoksasin, että musiikin keinoin voisi esittää houkutteluvetojen oikeat painotukset, tahdin, sävellajin, tauot ja rytmitykset. Saanko siis esitellä Ahvenvalssin sovitettuna Nilsun tasarille!

Tässä esiteltävällä musiikilla ei ole valssin kanssa paljonkaan tekemistä, eikä se varmaan kuulosta kovin kauniilta soitettunakaan.

Ahventen kanssa sillä kuitenkin on erittäin paljon tekemistä. Kyseinen melodianpätkä kuvaa hyvällä tarkkuudella sen moni-ilmeisen uittoliikesarjan, jolla itse olen tottunut viimeisen vuosikymmenen ajan pilkkiahvenia houkuttelemaan.

En tietenkään voi väittää, että tämä olisi ainoa tapa saada ahven iskemään, mutta varsin kalastavaksi se on osoittautunut. Jollekulle sopii varmasti paremmin polkka, toiselle tango ja kolmannelle bossanova. Itselleni sopivin tyyli on selvästi valssi, siis pilkinnässä.

Onpa tyyli mikä tahansa, ovat sooloilu ja improvisointi usein eduksi. Sävellystä ts. pilkinnän rytmiä tulisi itse kunkin omalla käsialalla ja tempuilla värittää. Tämä valssi on vain runko, jonka päälle voi oman suosikkisävelmänsä rakentaa.

Paina play-nappia ja ihastele miltä näyttää ahvenvalssi! Videon katsominen vaatii Flash Player 8:n tai sitä uudemman selainlaajennuksen.

Arto Kojo

(Juttu ilmestyi Erän numerossa 3-2007)