Timo Hyytinen: Asesuunnittelua SuomessaTimo Hyytinen on tuttu nimi kun puhutaan aseisiin liittyvistä julkaisuista. Arma Fennica -kirjasarja on hänen aikaansaannoksiaan ja siihen kuuluu niin Suomalaisten aseiden, Sotilasaseiden kuin Vanhojen aseiden historiaa.

Myös muu eräaiheisiin liittyvä on saanut huomiota, kuten puukko-, jousi- ja pilkkikirjat osoittavat unohtamatta jälleenlatausta ja perhokalastusta jne.

Vaan moniko tietää, mitä mies on tehnyt töikseen ennen kirjojen kirjoittamista? Suunnitellut aseita Jyväskylässä Valmetin Tourulan tehtailla, joten yksi viimeisimmistä kirjoista on luontevasti nimeltään Asesuunnittelua Suomessa. Siinä tehtävässä kun pääsi näkemään alaa tavallista lähempää ja perusteellisemmin.

Kirja on kovakantisena kestävä ja painettu hyvälle paperille, numeroituja sivuja on 208 kpl.

Kuten takakannessa lyhyesti todetaan, pitää teos sisällään asesuunnittelua ja tuotantoa koskevia tapahtumia aina sotien jälkeisestä ajasta vuoteen 2000 asti. Asetehtaat ja tärkeimmät asemallit käydään myös läpi. Samalla Timo valottaa mitä on olla keksijä ja suunnittelija Suomessa, omakohtaisia kokemuksia on kertynyt miehelle melkoisesti.

Kirjaa lukiessa ei voi välttyä ajatukselta, että Timo valottaa asioita paikoin hyvin voimakkaasti omalta kannaltaan nähtyinä. Vaan niinhän sen pitääkin olla, kun on omakohtaista kokemusta. Mieleen tulee myös se, että kyseessä on hänen omaelämäkertansa aseiden kehityksen parissa.

Hyvää on, että monet sisäpiirin tiedot on koottu kansiin, jolloin ne eivät pääse tulevilta polvilta unohtumaan. Ja totta kai aseista kiinnostunut ahmii mielellään aina aiheeseen liittyvää tietoa.

Timo Hyytinen: Asesuunnittelua Suomessa. Arma Fennica 2007.

J. Malinen