Vilco

Kun ensimmäistä kertaa kuulin Vilcosta, pidin laitetta jenkkimarkkinoille suunnattuna, kalastuksen kannalta turhana hörhötyksenä. Nyt, kahden erilaisen käyttökokeen jälkeen, pidän sitä sellaisena edelleen.

Vilco SR -vieheenkuljetin on suomalainen keksintö, joka esiteltiin alkukesällä 2004. Kahden akkukäyttöisen vesisuihkumoottorin ja kaukosäätimen avulla sillä saa väittämän mukaan kuljetettua virvelin siimaan sidotun vieheen jopa 300 metrin päähän. Vieheen voi kelata takaisin joko ilman laitetta vapauttamalla siiman tai Vilcolla kuljettaen.

Toimintasädettä rajoittaa ilmeisesti yksinomaan kaukosäätimen kantama, joten periaatteessa Vilcon voi vahingossa ohjata toimintasäteen ulkopuolelle, eikä sitä enää saa veneellä noutamatta takaisin.

Voimanlähteenä on kaksi verkkovirralla ladattavaa 3 000 mAh akkua, jotka ovat normaalisti (kiinteästi) laitteen sisällä, ja joiden käyttöajaksi luvataan melko vähäinen 2-3 tuntia kerrallaan. Akkujen latausaikaa ei Vilcon tiedoissa mainita. Kauko-ohjain käyttää 4 kpl normaaleja AA-kokoisia akkuja tai paristoja, ja sen luvattu toiminta-aika on noin 20 tuntia.

Kaukosäädin liikennöi Euroopassa joko 433.92 MHz tai 869 MHz taajuudella. Koska kanavia on käytössä viisi, samanaikaisesti korkeintaan viisi Vilcoa voi toimia kantaman alueella. Lukumäärä ei muodostune ongelmaksi.

Vilco painaa 2,6 kg ja on kooltaan noin 60 x 30 x15 cm. Ohjain painaa 185 g ja on kooltaan noin 12 x 7 x 3 cm. Laite kantolaukkuineen maksaa Vilcon omassa verkkokaupassa 618 euroa.

Arto Kojo

Lue lisää Erä 13-2006!