nettisää

Sääammattilaisten on-line-tuki voi olla paikallaan, kun kala- tai eräreissu ulottuu useamman päivän päähän, eivätkä omiin ennustajan lahjoihin ole riittävästi luottamista.

Televisio suoltaa uutisia ympäri vuorokauden ja säätiedotukset niiden osina kattavat koko Suomen, joskus toki paikalliset ilmiöt huomioiden. Euroopan yleissää käsitellään muutaman kerran päivässä.

Kaikki nuo ennusteet ovat tärkeää ja hyödyllistä tietoa lähitulevaisuutta varten, mutta tarkemman paikallissään selville saaminenkin onnistuu, jos internetyhteys on käytettävissä.

Säätiedotusten levittäminen oli eräs internetverkon ensimmäisiä ja suosituimpia palveluita. Suomessa keskustelua kiihdytti niiden muuttuminen maksullisiksi, olihan säätietojen kerääminen iät ja ajat kuulunut verovaroilla kustannettavien peruspalveluiden piiriin.

Tuolloin kymmenkunta vuotta sitten monet ulkomaiset ja ilmaiset sääpalvelut yleistyivät, mutta nykyään Ilmatieteen laitoksen nettisivuilla (www.fmi.fi) navigoiva saa kaiken tarpeellisen tiedon säästä, ilmastosta, ilmanlaadusta, tutkimuksesta ja aimo tukun palveluita sekä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. Palveluista osa on maksullisia, mutta maksu hoituu tekstiviestin avulla.

Paikallissään tarkastelu aloitetaan valitsemalla lähin paikkakunta valittavana olevien 42:n joukosta. Viiden vuorokauden ennuste, yö- ja päivälämpötilat sekä tuulen suunnat ja voimakkuudet symboleilla antavat pikakuvan tulevasta.

Automaattisista sääasemista (ks Erä 13-2006) tutut lämpötilan, kosteuden ja etenkin ilmanpaineen historiadiagrammit kiinnostavat erityisesti kalamiehiä. Niiden avullahan ennusteiden tekeminen käy jokaiselta kohtuullisen hyvin. Sääasemien kalibrointikin helpottuu, kun tietoja voi verrata virallisiin arvoihin.

Hyväksi palveluksi voi lukea myös auringon nousu- ja laskuajat sekä päivän pituuden ilmoittaminen jokaisella valitulla havaintopaikkakunnalla.

Ilmatieteen laitoksen sivuston eräs herkkupala on kysymyksiä ja vastauksia -palsta, jossa on harrastelijalle runsas tietovarasto lähes kaikesta säähän liittyvästä.

Vaikka Ilmatieteen laitoksen nettipalvelussa tuorein havainto laahaa kolme tuntia todellisuutta jäljessä, on se monipuolisuudessaan ja tiedottamisen laajuudessaan kiitettävä.

Säärintamien kulkua, niiden nopeuden ja suunnan arviointia avittavat sade- ja pilvialueiden liikkeitä kuvaavat, säätutkakuviin pohjautuvat animaatiot. Suomessa niiden taustatietoa tuottaa kahdeksan säätutkaa, joista pohjoisin sijaitsee Luostolla.

Tutka-alue ei kata aivan pohjoisinta Lappia ja Käsivarren ulointa osaa. Niiden sääennusteita sekä nettikameroiden välittämiä kuvia voi puolestaan katsella osoitteessa www.laplandfinland.com.

Lapin läänin kelikameroita on yhteensä 43 kpl tasaisesti teiden varsille ripoteltuina, netissä ne ovat osoitteessa www.tiehallinto.fi/alk/kelikamerat/kelikamerat_5.html. Muualla Suomessa sijaitsevat Tiehallinnon kelikamerat ovat www.tiehallinto.fi -sivuilla Liikenteen tiedotus -valinnan takana.

Ilmatieteen laitoksen maksulliseen Verkkosääpalveluun hankitaan tunnus ja salasana maksullisen tekstiviestin (hinta 84 snt/haku) avulla. Palvelu on voimassa yhden tunnin kerrallaan.

Tarjottavien palveluiden määrä lisääntyy Weatherproofiksi nimetyssä verkkosääpalvelussa alkaen Meteosat 8 Eurooppa -satelliitin viimeisten neljän ja puolen tunnin aikana keräämien tutkakuvien animaatiolla.

Uutta on kuitenkin Suomen eri osista (etelä-, keski- ja pohjoinen) kerättyjen tutkakuvien esittäminen viidentoista minuutin välein otetuista kuvista viimeisten kolmen tunnin ajalta, sekä niiden pohjalta tehty kuvaennuste seuraavalle parille tunnille.
Samaa mitattujen ja ennakoitavien karttakaavioiden, animoitujen kuvatuotteiden, periaatetta käytetään palvelussa myös lämpötilan, tuulen ja sademäärän suhteen.

Hannu Räisänen

Lue lisää Erä 14-2006