Kiikaritähtäin

Vain puhtaan linssin läpi nähty kuva on kirkkaan virheetön. On siis turha sijoittaa tonnia kiikaritähtäimeen, ellei siitä pidä myös huolta.

Suurimman hyödyn optisesta tähtäimestä saa, kun joutuu ampumaan tosi pitkille matkoille tai harrastaa hämärässä kyttäysjahtia. Toisaalta yhä vanhenevalla harrastajajoukolla iskee vastaan ennemmin tai myöhemmin ikänäkö, jolloin optiikka muodossa tai toisessa alkaa olla lähes välttämätön tarkkuutta haettaessa.

Kun tähtäimessä kohde saadaan kymmenen kertaa lähemmäs, vaikuttaa 300 metrin päässä oleva maali 30 metrin etäisyydellä olevalta. Silloin ei kuva saa olla suttuisen hämärä ja epätarkka, kuten ikävä kyllä asianlaita on monen halpiskiikarin kohdalla.

Vielä suurempi merkitys näkökyvyllä on, kun ollaan kytiksellä kuun ollessa pilvessä lähes pilkkopimeässä syksyisen synkässä metsässä. Näissä oloissa tumman kohteen erottamiseen vasten tummaa taustaa tarvitaan huippuluokan optiikkaa ja valovoimaa. Myös suurennuksen on oltava riittävä kohteen erottamiseen.

Jos metsästää olosuhteissa, joissa tarvitaan jopa asettakin huomattavasti kalliimpaa huippuoptiikkaa, on myös osattava hoitaa sitä. Kunnolliset linssin suojat tai kokonainen tähtäimen suojapussi ovat hyvä alku. Eikä sormia lähellekään linssejä.

Ja jos optiset pinnat kaikesta huolimatta likaantuvat, tee linsseille niin hellävarainen puhdistus kuin mahdollista. Kaikki irtonainen harjalla pois ja kiinteä pehmeällä liinalla ja puhdistusnesteellä. Ja jos et itse usko voivasi tehdä puhdistusta, kannattaa ehdottomasti kääntyä ammattilaisen puoleen.

Koska optisia laitteita on lukemattomia erilaisia, tulee aina ensisijaisesti noudattaa valmistajan ohjeita puhdistuksesta. Näin ei pilaa tietämättään arvokasta optiikkaa. Yllä oleva onkin niitä tapauksia varten, kun muita ohjeita ei ole käytettävissä.

J. Malinen

Lue lisää Erä 13-2006!