Lätäseno

Poroeno-Lätäseno on hieno jokireitti haasteita ja elämyksiä hakevalle melojalle. Kalastajalle reitin laskeminen puolestaan tarjoaa parhaan mahdollisen tavan tutustua ainutlaatuisen kalapaikkaan. Yhteispituutta jokireitille kertyy yli 100 km ja korkeuseroakin lähes 300 metriä.

 

Nopein ja helpoin tapa päästä Lätäsenolle on käyttää vesitasoa (www.harriniva.fi) tai helikopteria (www.heliflite.fi).

Vesitasoon menee kerralla kolme matkustajaa tavaroineen, jos karsii kaiken ylimääräisen pois matkasta. Jos mukana on kanootti tai kumivene, niin kaksikin matkustajaa tavaroineen tekee tiukkaa.

Helikopteri on kalliimpi, mutta siihen mahtuu enemmän kuormaa ja luonnollisesti laskeutuminen onnistuu useampaan paikkaan.
Lentokyydistä joutuu maksamaan matkan pituuden mukaan noin 300-500 euroa suuntaansa.

Suosituin kulkutapa Lätäsenon alaosalle on ollut ajaa saksalaisten vanhaa huoltotietä Kalkkoaivin autiotuvalle ja jatkaa kävellen jokirantaan.

Vielä 1990-luvulla tie oli varsinkin kuivina kesinä niin ”hyvässä” kunnossa, että sitä pääsi henkilöautolla autiotuvalle asti ja maastoautolla aina Mukkakosken rantaan asti.

Tie on kuitenkin mennyt todella huonoon kuntoon. Viime vuonna sateiden pehmittämää tietä ei pääsyt edes maastoautolla ja useat joutuivat päiväkausia kaivamaan autojaan irti.

Mönkijöillä tietä kyllä pääsee ja paikalliset kyyditsevätkin kalamiehiä korvausta vastaan Kalkkoaiviin.
Kalkkoaivista mönkijäurat jatkuvat edelleen Hirvasvuopioon ja siitä Torisenon ylittävän riippusillan kautta Munnikurkkion vanhalle rajavartioasemalle. Munnikurkkion yläpuolella poro- ja rajamiehet siirtävät lautalla mönkijänsä Lätäsenon itäpuolelle, josta jatkavat matkaansa aina Somasjärvelle saakka.

Kävellen Kalkkoaivista pääsee polkuja pitkin myös muille kalapaikoille Lätäsenolla, kuten Saitsi- ja Pinniskoskelle.
Yksi vaihtoehto on ostaa venekyyti Markkinan kylästä Vähäkurkkion alapuolelle. Mönkijä- ja venekyytejä kannattaa kysellä paikallisilta matkailuyrittäjiltä, joiden yhteystietoja löytyy esimerkiksi Enontekiön kunnan sivuilta (www.enontekio.fi).

Mikäli aikaa on reilusti, antoisin ja mukavin tapa on vaeltaa paikalle. Reitinvalinnasta riippuen matkaa yhteen suuntaan kuitenkin kertyy helposti yli 40 kilometriä.

Kilpisjärveltä lähdettäessä suositeltava reitti on Tsahkaljärven kautta Termisjärvelle ja siitä joko Kaitsajoen kautta Poroenon yläosaan tai Rommaenoa seuraillen Poroenon alaosaan.

Saarikoskelta voi kävellä mönkijäuraa Raittijärven suuntaan ja kääntyä Ahkajoen kohdalta itään Munnikurkkioon menevälle polulle.

Iitosta lähtee polku Ropin autiotuvan vieritse Kaskasjoelle, jota seurailemalla pääsee Torisenolle ja edelleen Lätäsenolle Pounujärven seutuville.

Ville Vähä

Lue koko juttu Erä Vaeltaja 7E-2006!