Chris McNab: Suuri asekirjaOlethan kuullut sanonnan, että ”kirja on varsinainen tiiliskivi”. Panin tiiliskiven vaa’alle: 3 175 g. Panin Suuren Asekirjan vaa’alle: 2025 g. Kirja on siis lähellä metaforaa. Tätä tehostaa vielä sivukoko 225 x 305 mm. Painopaikkaa ei sovi hihitellä, sillä teoksen ulkoasu ja painojälki ovat ensiluokkaiset.

Tekijä Chris McNab on minulle tuntematon, mutta haistan hänen olevan britti. Englantilaiset (samoin kuin ruotsalaiset) tunkevat nollaa desimaalierottimen eteen, tyyliin 0.45 in. Viralliseen merkintään (C.I.P., SAAMI) eivät nollat kuulu.

Suomentaja Kai Kankaanpää sen sijaan on tuttu, kirjoittanut Eräänkin. Hän on ”Valmet-sukua”.
Kirjoittajaa ei voi syyttää siitä, että hän olisi vetänyt saarivaltioon päin. Aseita on kaivettu esiin ympäri maailman. Sellaisistakin maista, joissa en tiennyt aseita edes valmistettavan.

Suuri Asekirja aloittaa perinteiden mukaan mustaruudista ja 1300-luvulta. Mielenkiintoinen Villin Lännen aikakausi on runsaasti käsitelty, maailmansotien aika samoin. Yleisesti ottaen kirja on sota-asepainotteinen, mutta ikään kuin huonoa omatuntoa lievittämään on sinne tänne ripoteltu siviiliaseita, kuuluisiakin. Hieno Berettan sivulukkoinen SO4 ja Holland & Hollandin 0.458 in. (sic!) suurriistakivääri ovat rynnäreiden kanssa sulassa sovussa keskenään.

Tietty koikkelehtiminen lyö leimansa kirjan sisällön jäsentelyyn, tai sen puutteeseen. Mutta haitanneeko tuo mittään hakuteoksessa, jossa ei ole vaaraa juonesta putoamiseen, vaikka kronologia viiraisikin.
Pitkin kirjaa on sivun mittaisia tietopaketteja, jotka voivat liittyä tiettyyn aseeseen, valmistajaan, toimintaperiaatteeseen, aikakauteen tai ilmiöihin. Nämä ovatkin parasta antia. Esim. Kalashnikov-tyyppisen kiväärin populaatioksi maailmalla arvioidaan tässä kirjassa 100 miljoonaa. Se on uusin ja suurin näkemäni painettu arvio. Mitä jos Mihail olisi saanut 2 dollarin royaltyn per ase niin kuin Eugene sai M16:sta…

Jokaisesta aseesta on värikuva. Aseita onkin teoksessa niin paljon, ettei niitä Erkkikään laske, mutta tuhannen ja kahden tuhannen välillä kuitenkin. Hakemistossa on yli 1200 hakusanaa. Sen tekemisessä on suomentajalle tullut vähän kiire, eikä logiikka ole hyvä. Asesanastoa on neljä sivua.

Suuri Asekirja on hengästyttävä juttu. Jos joku väittää, että hänelle ei tästä teoksesta auennut mitään uutta auringon alla, on hän joko varsinainen aseguru tai sitten patologinen valehtelija.

Parempaan asekirjaan en ole tähän ikään kompastunut.

Chris McNab: Suuri asekirja. Gummerus 2006.

Pekka Suuronen